Hari ni Sakura kat kampung, pagi-pagi lagi we all satu family pergi ke pasar minggu di Pekan Lenggong.. my mom’s mesti beli Ikan Tilapia.. fresh from the lake .. ma…
Kat pasar minggu tu hanya satu tempat jer yg jual ikan air tawar ni.. so, kita orang memang datang awal sebab kalau lewat.. alamak tak sempat nanti… almaklumlah ramai betul peminat ikan tawar ni..
Mak sakura pun terpaksa berebut.. takut tak sempat… tengok gambar ni.. Nampak tangan my mom jer.. granny (not my granny) tu tengah sibuk pilih ikan ..my mom pun sibuk hulurkan tangan… tapi-tapi last-Last minta granny tu pilihkan sebab tak sampai..
Sampai jer kat rumah.. my mom basuh dan rendamkan ikan tu dengan air asam jawa.. air basuhan beras pun boleh juga.. untuk hilangkan bau hanyir ikan tu..
Ni Sakura nak bagi resepi Ikan Tilapia .. yang menjadi favourite kita orang… Ikan Tilapia ni kalau nak bakar pun boleh.. goreng pun sedap gak..
Ok.. mesin lada kering bersama-sama dengan hirisan serai.. serai dalam 3 atau 4 btg.. halia.. pastu blend dengan air asam jawa.. masukkan garam dan gula sedikit..Oh ya, masa beli ikan tu jangan lupa minta orang tu belahkan ikan ikut belakang.. tau…Ikan tu pula dilumur dengan kunyit dan garam …
Pastu masukkan.. bahan yang diblend ke dalam ikan tadi.. tengok gambar.. ni.. ok siap sedia digoreng atau dibakar… tapi hari ni my mom goreng jer ikan tu.. sebab nak cepat..
Air asam pulak.. hiris bawang besar.. tomato.. cili kampung dengan daun kesum… pastu perahkan air asam jawa.. pekat sikit tau.. jangan lupa masukkan garam dan gula.. ok dah siap.. inilah hasilnya…selamat mencuba..
Selamat Hari Ibu, ingatlah di mana saja kita berada.. Mom’s food is the best in the world…even chef yang terkenal pun still tak boleh lawan air tangan mak kita tau…Last sekali, sayangilah ibu anda..
Bye…
0 comments:
Post a Comment